Experiències

FUNDACIÓ EMYS
L’activitat principal de l’entitat és la conservació del patrimoni natural, en especial a les zones humides i de la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Aquesta activitat es complementa amb l’estudi i conservació, l’educació ambiental i els serveis de suport per desenvolupar projectes d’acroecologia, gestió forestal i ecoturisme. També es desenvolupen altres activitats en el marc de l’economia verda, com la venda de melmelades.

LA SÍNIA
Impulsa un programa de custòdia al riu Gaià amb l’objectiu de la conservació de la biodiversitat vinculada amb l’entorn fluvial, el foment del voluntariat i la promoció de l’educació ambiental. L’activitat de custòdia comença el 1998 a la desembocadura del Gaià fins que el 2014 l’àmbit d’actuació arriba a tota la conca. La Sínia és un projecte impulsat per l’Associació, com a centre d’educació ambiental, horts per a famílies i ecoturisme.

BIOLORD COOP
Cooperativa rural d’iniciativa social sense ànim de lucre que agrupa 17 pagesos productors de pomes i 8 entitats de serveis de les comarques del Pirineu. Persegeuix la promoció de la pagesia de muntanya i el foment de la producció agrària ecològica a més de 700 metres d’alçada i respectuosa amb l’entorn natural i social. La cooperativa neix com a alternativa al gairebé monocultiu turístic del territori basat, principalment, en les segones residències.

LA FASSINA
La Fassina de Jafre és una cooperativa de treball associat, d’iniciativa social i sense ànim de lucre, que es va constituí el 2017, tot i que alguns dels seus membres van iniciar el projecte de recuperació de l’espai el 1979. La Masia es troba en el ben mig del Parc del Garraf, connectat per pistes forestals als nuclis de població més propers. Durant tots aquests anys la cooperativa ha desenvolupat la seva activitat vinculada al massís del Garraf, fent un gran esforç per recuperar la casa que es trobava pràcticament en runes.

IDÀRIA
La cooperativa d’inserció laboral es dedica a la creació d’oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió social mitjançant la realització de diferents activitat en el marc de l’economia verda. Les línies d’activitat són els serveis forestals, la gestió integral de finques (agricultura, horta i jardineria) i serveis variats (repartiment de cartells, neteja, atenció al públic, etc.). De forma transversal la cooperativa realitza formació dirigida a la inserció de les persones en les diferents línies d’activitat de la cooperativa.

GRUP DE NATURA FREIXE
El Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre que promou l’estudi i la divulgació dels valors naturals de la comarca de la Ribera d’Ebre, col·laborar amb l’administració en la gestió i conservació dels espais naturals de la zona, i promoure activitats d’educació ambiental.
Té les següents àrees d’activitat: conservació, custòdia, sensibilització i economia circular, aquesta darrera amb projectes d’elaboració d’oli d’oliva verge i de cervesa artesana.

ARRAN DE TERRA
Promou, a partir dels principis de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, la transició cap a sistemes alimentaris i societats més justes i sostenibles. Per mitjà d’aquests processos locals de transició agroecològica, fomenten la producció ecològica i el consum de proximitat, la cohesió territorial i social, la justícia social i ambiental, i la conservació dels ecosistemes i els recursos naturals. Procura donar resposta a alguns dels reptes que afronta tant la pagesia com les societats locals en el seu conjunt a través d’activitats de recerca i divulgació, formació, i assessorament i dinamització.

BOSQUEROLS
L’activitat principal de la cooperativa són els treballs forestals, que realitzen sota criteris de gestió sostenible. El seu àmbit territorial és la comarca de l’Alt Empordà i el Penedès. De manera complementària també es comercialitza llenya i es realitzen les activitats de cistelleria i fusteria. Els Bosquerols es constitueixen en cooperativa de treball per coherència amb els criteris de funcionament d’una entitat precursora, en la què tots els treballadors comparteixen un principis i valors de funcionament propis de l’economia social i solidària.